aktualno o nas kontakti aktivnosti bilo je... fotografije  

Danes nadaljujemo, kjer smo zadnjič zaključili?

 

V prejšnjem članku smo govorili o tem, kaj narediti ko stari vzorci ne delujejo več in kako pristopiti k starim vzorcem na nov način.

 

Ponovno smo lahko videli, da se nekaj novega lahko doseže tako, da spremembo naredite vi starši. Torej k staremu problemu pristopite na nov način ...

 

Govorili smo o igri vlog in o tem kako v nove načine vključite celo družino, tudi otroke. Skupaj spregovorite o tem, kaj bi lahko naredili drugače, da bi se cela družina počutila bolje. 

Tako bi ostalo več časa in energije za stvari, ki jih radi počnete. 

Nov način pa bo prinesel tudi nove veščine tako za vas dragi starši kot za vaše otroke.

 

Vedenje govori glasneje od besed ...

S svojim vedenjem in pripravljenostjo na nekaj novega boste otrokom pokazali, kako to narediti.

Danes torej nadaljujemo z vajo in utrjevanjem nove veščine za starejše otroke, najstnike...

 

Kaj narediti ko so otroci starejši?

Starejši otroci mogoče ne bodo želeli igrati igre vlog in bodo zavračali vašo idejo. Spremembo lahko uvedete kljub temu, da sprva ne bodo želeli sodelovati. Igro vlog izpeljete tako, da vi začnete igrati vlogo otroka in mu tako pokažete njegovo vedenje. Vi boste njegovo zrcalo. Naredite to na spoštljiv način, z namenom spremembe in boljše komunikacije med vami in najstnikom.

 

Posnemite svoje stare vzorce ...

Lahko tudi snemate svoje vedenje, stare vzorce in si nato skupaj pogledate posnetek in delite svoje doživljanje ob tem. Kaj bi si želeli spremeniti pri vedenju drugega? Kaj vi doživite, ko gledate sebe, svoje vedenje? Vam je všeč kar vidite?

 

Uvedite listo opravil ...

Tudi tukaj lahko uvedete listo opravil. Večer prej greste do otroka in poveste, da ste utrujeni starega negativnega načina in da boste vi spremenili vaš način pristopa do tega. S tem jim pokažete, da niso oni krivi, napačni ali pa slabi otroci. Pokazali jim boste, da je slab samo način, ki se ga lahko spremeni.
Otroci bodo tako videli, da ste vsi del te dinamike, da tudi sami želite sebe spremeniti za dobrobit celotne družine. S tem odvzamete otroku krivdo in poudarite pomembnost spremembe.

 

Spreminjanje stare dinamike ...

Izstopili boste iz te dinamike in jim pustili prostor, da naredijo stvari na svoj način. Večina najstnikov si želi imeti kontrolo nad svojim življenjem.

Vprašajte jih kakšen je njihov plan, načrt? Kako bi si oni želeli narediti ta opravila? Ko vam zaupajo svoj načrt, jim povejte, da boste vi stopili korak nazaj in se prepustili. Najverjetneje bo vaš najstnik občutil moč in tako opravil to nalogo. Dobil bo občutek veljave, moči in zadovoljstvo ob tem, da mu zaupate in verjamete vanj.

Če se to ne zgodi, torej najstnik ne opravi opravila, se z njim pogovorite o logičnih in naravnih posledicah, ki sledijo. Npr. bil si pozen za odhod v šolo, ker nisi končal jutranjih opravil, zato boš sedaj šel peš v šolo. 

 

Prakticiranje, vaja novih veščin ... 

Ponavljanje novih veščin je vaše najmočnejše orodje. Posebno takrat, ko stari načini ne delujejo, prinašajo stare rezultate, razočaranje, občutek nemoči in konflikte.

 

Vaš izziv je sledeč:
Ozavestite vaše negativne interakcije z vašimi otroki. Kje se ujamete v stare navade? Izberite eno. Ustvarite igro vlog in jo uporabite v vsakdanjih situacijah. Le ponavljanje nove veščine bo privedlo do tega, da bo nov način postal samoumeven.

 

Ali boste lahko to naredili? 

Uvajanje novega seveda ni enostavno. A, ko vam bo uspelo, boste na »slabo« vedenje pogledali z novimi očali. To pa lahko spremeni vas in vaš pogled ter vas poveže z vašimi otroki. 

 

Nov način bo spremenil družinski sistem ...

S tem se bodo spremenili tudi vaši otroci. Ne bodo vas več videli kot nadzornika, delovodjo ampak kot njihovega zaveznika, ki verjame vanje in si želi, da bi odrasli. Ne bodo vas gledali več kot nekoga, ki samo kaznuje za veščine, ki jih otroci še nimajo. 

 

Kako vam bo to uspelo, lahko napišete kot odgovor na objavljen članek. Vaši odzivi so lahko odlična spodbuda za ostale starše, prav tako pa tudi podpora vam.

 

Želim vam vse dobro.

O avtorici

Taša Cucek, magistra zakonskih in družinskih študij, specialistka zakonske in družinske terapije,  po relacijskem družinskem modelu, Dr. Christiana Gostečnika na Teološki fakulteti v Ljubljani in stažistka na Družinskem centru Sveta Gora in v Sežani - Tankovske brigade 9.

Področja delovanja: delo s starši in otroki, igralna terapijo, kjer preko različnih tehnik pomagam otrokom, da pridejo v stik s seboj, delo z družinami, posamezniki, ki se znajdejo v težavah na področju motenj hranjenja, delo z mladostniki, itd.


 Vedenje govori glasneje od besedMedobčinsko Društvo Prijateljev Mladine Sežana (c) 2012   Produkcija - Digital iN -