8. aprila 2024 je v Državnem zboru RS zasedal 34. nacionalni otroški parlament, kjer je 115 mladih parlamentarcev iz vse Slovenije razpravljalo o ključni temi duševnega zdravja otrok in mladih.

Mladi delegati so delovali v štirih skupinah, v katerih so se spraševali, kaj je duševno zdravje, obravnavali so vpliv okolja na duševno zdravje otrok in mladih, svoje vire pomoči in spremembe za krepitev svojega razvoja. Ugotovitve in razmišljanja so predstavili na plenarnem zasedanju, ki se ga je udeležilo mnogo odločevalcev v državi. Uresničljivi sklepi pa so bili v obliki memoranduma predani predsednici Državnega zbora RS Urški Klakočar Zupančič.

Mladi so imeli še eno pomembno nalogo, in sicer da izberejo temo za prihodnji dve leti. Med predlaganimi temami, ki so jim mladi parlamentarci namenili največ pozornosti so: Šolski sistem – problemi šolskega sistema, vpis v srednjo šolo, balast v učnih načrtih, primerjava šolskih sistemov v različnih sistemih. To je postala tudi tema 35. nacionalnega otroškega parlamenta

Učenki Osnovne šole Srečka Kosovela Sežana, Živa Pfeifer in Ana Julija Špan pod mentorstvo profesorja Danila Ravbarja sta suvereno zastopali sklepe in pobude otrok in mladostnikov Krasa in Brkinov. Živa Pfeifer v vlogi novinarke, Ana Julija Špan pa kot podpredsednica delovnega predsedstva nacionalnega otroškega parlamenta z naslovom »Duševno zdravje otrok in mladostnikov.

Posnetek 34. nacionalnega otroškega parlamenta si lahko ogledate tukaj: https://www.rtvslo.si/tv/oddaja/173251030

Kontakt

MEDOBČINSKO DRUŠTVO PRIJATELJEV MLADINE SEŽANA
Bazoviška ulica 11
6210 Sežana

05 / 734 14 86
05 / 730 13 40 

E-pošta: drustvo.prijateljev@siol.net

           

Uspešno delovanje društva omogočajo Občina DivačaObčina Hrpelje-Kozina, Občina Komen in  Občina Sežana, ki prepoznavajo vlogo in pomen naše organizacije in preko skupne Strategije financiranja društev, ki delujejo v javnem interesu zagotavljajo redno financiranje izvajanja programov in nadaljnji razvoj društva.