Ponavljanje je zelo pomembno

Nič se ne zgodi čez noč, vsaka stvar potrebuje svoj čas in vztrajanje. Potrebna je odločitev za nekaj novega, kasneje pa moč in želja, da pri tem novem vztrajajmo. V tem članku bomo govorili o ponavljanju, vaji oz. prakticiranju novega načina starševstva.

 

Prakticiranje, ponavljanje
Vaja oz. prakticiranje je boljša beseda kot pa disciplina, ki že sama po sebi pomeni nekaj negativnega oziroma prinese poleg tudi razmišljanje o kazni. Beseda disciplina bazira na strahu in taktikah kontroliranja. Nekdo ima nadzor na drugo osebo z ustrahovanjem. Če otrok nečesa ne naredi, sledi kazen.

 

Vzgoja kot spodbuda
Dobro se je vprašati, kdaj se človek najbolj učinkovito uči? Takrat ko je kaznovan ali takrat, ko je spodbujen in s ponavljanjem gradi nove veščine?
Vaš izziv: vadite nove veščine za stare probleme. Vzemite eno vedenje, s katerim imate težave oz. ne poteka tako kot bi moralo: npr. jutranje zbujanje, umivanje zob ali pa neopravljene hišne obveznosti …
Vzemite si par minut in razmislite o tem, kje se zatakne, v kakšen krog ponavljanja ste se ujeli skupaj z otrokom. Je to ponavljajoči se krog negativnosti in občutek nemoči? Vi vprašate, oni ne naredijo in to se ponavlja, dokler nekdo ne izbruhne in pride do grdih besed, ki samo ranijo in še utrdijo ta peklenski vzorec ponavljanja. Ti vzorci ne obstajajo, ker bi vaš otrok bil slab. Dogajajo se zaradi negativne dinamike. To je potrebno spremeniti. Vi, starši, ste del te dinamike in odgovorni, da ste del spremembe, ki si je želite.

 

Kaj lahko naredite?
Namesto, da se osredotočate na to, kako boste otroka pripravili, da nekaj naredi, se raje osredotočite na to, kaj lahko vi naredite drugače.

 

Igra vlog kot primer vaje
Za otroke, mlajše od 10 let, lahko uporabite igro kot nov pristop. Lahko naredite listo opravil, ki jih mora otrok opraviti.

Primer: lista opravil oz. korakov, ki jih mora otrok opraviti, ko si umiva zobe:

• Vstani iz postelje.

• Uporabi zobno pasto.

• Ščetkaj si zobe in štej do 40.

• Grgraj in nato izpljuni.

• Pospravi stvari na svoje mesto.

 

Naredite igro vlog
Star način skupaj z otrokom zaigrajte tako, da se vloge obrnejo. Otrok naj bo starš in starš otrok. Po opravljeni igri vlog vsak pove, kako se je pri tem počutil in kaj bi si želel, da bi bilo drugače.
Nato naredite novo igro vlog s spremembami, o katerih, ste govorili. Npr. otrok je predlagal, da si želi, da starš ne bi več kričal. Starš pa predlaga, da otrok pri opravljanju opravila uporabi list s kljukicami. Tako lažje sledi korakom, ko jih mora opraviti. Starš in otrok skupaj zavpijeta AKCIJA in opravita igro vlog, ki vključuje nov način opravljanja opravila.

 

Prihodnjič se bomo posvetili pristopanju k igri vlog, ko so otroci starejši, ko so najstniki.

Do takrat vam želim vse dobro in veliko moči pri spreminjanju sebe, dragi starši.

mag. Taša Cucek

 

O avtorici:

Taša Cucek, magistra zakonskih in družinskih študij, specialistka zakonske in družinske terapije po relacijskem družinskem modelu Dr. Christiana Gostečnika na Teološki fakulteti v Ljubljani in stažistka na Družinskem centru Sveta Gora.
Področja delovanja: delo s starši in otroki; igralna terapija, kjer preko različnih tehnik pomagam otrokom, da pridejo v stik s seboj; delo z družinami, posamezniki, ki se znajdejo v težavah na področju motenj hranjenja; delo z mladostniki.

Kontakt

MEDOBČINSKO DRUŠTVO PRIJATELJEV MLADINE SEŽANA
Bazoviška ulica 11
6210 Sežana

05 / 734 14 86
05 / 730 13 40 

E-pošta: drustvo.prijateljev@siol.net

           

Uspešno delovanje društva omogočajo Občina DivačaObčina Hrpelje-Kozina, Občina Komen in  Občina Sežana, ki prepoznavajo vlogo in pomen naše organizacije in preko skupne Strategije financiranja društev, ki delujejo v javnem interesu zagotavljajo redno financiranje izvajanja programov in nadaljnji razvoj društva.