Poletje se nezadržno poslavlja. Konec je dopustov. Šola je začela in ponovno imamo goro obveznosti in sebe kar malo zanemarjamo.
A tudi jesen je odličen čas za duševno zdravje, za skrbno delo s čustvi, ki so pomemben del našega življenja.
Doživljamo namreč vsak dan, preko celega dneva. Na tak način nam telo sporoča, kaj se z nami dogaja.
Dobro je vedeti oz. poznati jezik svojega telesa, kaj nam želi sporočiti, kaj to pomeni in kaj moramo narediti, da lahko poskrbimo zase in se zaščitimo.

 

Poznate »jezik« svojega telesa? Veste kaj vam sporoča? 

Ali se zgodi, da njegov jezik razumete šele takrat, ko je telo popolnoma izčrpano ali celo zboli? Z dobrim poznavanjem svojega telesa, edinega »doma« ki ga imamo, lahko težave sproti rešujemo in ni potrebno, da zabredemo tako daleč. 

 

Vzemite si čas zase … Čas za svojo dušo

Zelo pomembno je, da si vzamete čas zase in tako poskrbite za svojo dušo, za čustveno stanje in za svoje telo.
Spočiti in umirjenih misli, boste lažje pristopili k vsakodnevnim izzivom, ki vam jih prinaša starševstvo. 

Pokažite otrokom, kaj je skrb zase

Tudi otroke boste s tem naučili, kako se spopadati z vsakodnevnim stresom, ki ga doživljamo vsi, tako odrasli kot otroci. Vsi smo vpeti v ta hiter tempo življenja. Otroštvo ni več enako kot je bilo, otroci imajo na razpolago več stvari in so tako bolj okupirani in pod pritiskom priložnosti, ki jih to obdobje ponuja.
Časa za dolgčas ni več. Zdi se nam neproduktivno biti zdolgočasen. 

 

Izziv

Vzemite si 10 minut časa zjutraj ali zvečer. Lahko meditirate ali pa samo sedite v tišini in se osredotočite na svoje lastno dihanje in telo. 
Usedite se na blazino, nekje kjer imate mir in se boste lahko osredotočili nase. Zaprite oči in se osredotočite na vdihe in izdihe. Začutite kako se vaš prsni koš dviga in spušča.  

Tišina, mir

Če ste to storili že medtem, ko ste brali. Čestitam. Naredili ste nekaj zase, vzeli ste si čas zase. 
Mogoče ste opazili, da so vaše misli vmes odtavale. Mogoče so vam misli celo skakale naokoli. To je normalno.
Cilj meditacije oz. umirjanja je zbrati svoje misli, da jih lahko uporabimo tako, da delajo za nas. Ko se naučimo vsak dan sedeti v tišini in opazovati svoje misli, bomo sposobni prevzeti kontrolo nad njimi in jih bomo lahko začeli pravilno usmerjati. Ko postanete mojstri kontrole nad mislimi, jih boste lahko usmerjali v vaše dobro in se tako počutili srečnejše. 
Skrb zase je pomembna. Le, ko sedimo v tišini lahko pridemo v stik sami s seboj. Takrat se nam odprejo globine naše osebnosti, doživljanja in čustvovanja. 
Takrat stopimo v dialog sami s seboj ali z višjo dimenzijo (odvisno od tega v kaj verjamemo).  

 

Želim vam vse dobro in veliko moči pri spreminjanju sebe, dragi starši.
mag. Taša Cucek

 

O avtorici:

Taša Cucek, magistra zakonskih in družinskih študij, specialistka zakonske in družinske terapije po relacijskem družinskem modelu Dr. Christiana Gostečnika na Teološki fakulteti v Ljubljani in stažistka na Družinskem centru Sveta Gora.
Področja delovanja: delo s starši in otroki; igralna terapija, kjer preko različnih tehnik pomagam otrokom, da pridejo v stik s seboj; delo z družinami, posamezniki, ki se znajdejo v težavah na področju motenj hranjenja; delo z mladostniki.

Kontakt

MEDOBČINSKO DRUŠTVO PRIJATELJEV MLADINE SEŽANA
Bazoviška ulica 11
6210 Sežana

05 / 734 14 86
05 / 730 13 40 

E-pošta: drustvo.prijateljev@siol.net

           

Uspešno delovanje društva omogočajo Občina DivačaObčina Hrpelje-Kozina, Občina Komen in  Občina Sežana, ki prepoznavajo vlogo in pomen naše organizacije in preko skupne Strategije financiranja društev, ki delujejo v javnem interesu zagotavljajo redno financiranje izvajanja programov in nadaljnji razvoj društva.