Danes bomo govorili o povezanosti, o tistem najbolj pristnem stiku med vami in vašimi otroki. Spregovorili bomo tudi o tem, kaj vse vas vaši otroci učijo s tem, ko vas nezavedno postavljajo pred izzive.
Česa vse se lahko naučite s tem, ko stopate v starševstvo?

Dr. Shefli pravi sledeče:

Blagoslovljeni ste z otrokom:

•    ki se vam upira, da se lahko naučite spustiti kontrolo.
•    ki vas ne posluša, da se lahko naučite povezati.
•    ki je stalno v gibanju, da se lahko naučite lepote mirovanja.
•    ki pozablja stvari, da se lahko naučite, kako se odpovedati navezanosti na stvari.
•    ki je bolj občutljiv, da se lahko naučite biti prizemljeni – v stiku s seboj.
•    ki je raztresen, da se lahko naučite osredotočati.
•    ki si drzne upirati, da se lahko naučite razmišljati izven okvirjev.
•    ki je prestrašen, da se lahko naučite zaupati življenju.

 

Čas praznikov, čas povezanosti

Še posebej v času praznikov, ko se običajno posvečamo svoji družini in skupaj praznujemo praznike, prideta v ospredje bližina in povezanost ali pa osamljenost.
Glede na hiter tempo življenja je včasih težko najti čas, da se lahko ustavimo in umirimo in prav ti prazniki nas nekako »prisilijo« v to, da se vsaj za nekaj dni odklopimo od obveznosti in službe.

Vendar nas, žal, včasih tudi prazniki potegnejo v hitenje, priprave, peko in se težko posvetimo družini, otrokom …

 

Odločitev
Pomembna je zavestna odločitev za ljudi, za odnose, za nas! Tako kot za vse drugo se moramo tudi za povezanost, stike, odnose, družino odločiti, da si bomo vseli čas. Za vas gre.

 

Povezanost …
Povezanost niso samo poljubi in objemi. Seveda so pomembni, a niso dovolj. Resnično povezati se z otroki, pomeni povezati se z njihovim bistvom, z njihovim bitjem.
Pogosto ste starši tako okupirani z idejo o tem, kdo naj bi vaš otrok bil in z željami, kdo naj bi kot oseba vaš otrok postal, da spregledate, kdo vaši otroci resnično so, tukaj in sedaj, v tem trenutku. (pov. po Shefali, 2016)

 

Kako se povezati s svojimi otroki?
Izziv je zelo preprost.
Bodite:
•    prisotni,
•    igrajte se z njimi,
•    to ponavljajte, vztrajanje je zelo pomembno.

Biti resnično prisoten, biti resnično tam za otroka in ne zaradi nekih ciljev, želj ali obveznosti.
Bodite s svojimi otroki z vsem svojim telesom, razumom in dušo.
Brez telefonov, nobenega pregledovanja socialnih omrežij, obveznosti. Vse se pomakne v ozadje, v ospredju ste samo vi in vaši otroci.

 

Izziv, ki vas bo povezal
Za pol ure dajte vse obveznosti na stran in se popolnoma posvetite svojemu otroku. Otroku, takemu kot je, kjerkoli je, karkoli počne.

– Če igra računalniško igrico, sedite tam poleg njega in se povežite z njim/ njo – na njegovem/njenem nivoju. V tem primeru se povežete z otrokom v povezavi s to aktivnostjo, igrico.

– Če slika sliko, se usedete poleg njega in slikajte z njim/njo.
– Če otrok nekje v tišini bere, berite z njim, lahko tudi svojo knjigo.

– Če joče, bodite samo ob njem.

Odločite se in naredite ta izziv iz čiste povezave, kjer otroka ne poskušate spremeniti oz. ga preoblikovati po vaših željah. Enostavno se mu samo pridružite v tem kar je in pokažite navdušenje ob tem trenutku vaše povezanosti z njim.

Ne pritiskajte nase, da morate spremeniti to, kar otrok dela ali pa narediti iz tega projekt. Ne delajte ničesar, samo bodite tam in se veselite ob tem, da ste z otrokom, takim kot je.

 

Prisotnost je brezpogojna
Je nekritična sposobnost biti z nekom takim, kot je.

Da se povežete s svojimi otroki besede niso potrebne. Bodite ob njih, z njimi, največ jim pomeni vaša prisotnost in zanimanje zanje.
Dobronamerna pričakovanja in želje staršev v otroku večkrat prebudijo občutek manjvrednosti, praznine in nevrednosti. Nisi dovolj dober, zato naredi to, da boš.
Vaši otroci so že dovolj dobri, samo ker so. Uživajte v njih in jih vzemite za svoje učitelje, veliko vam imajo povedati.

 

Kot se je šele začelo leto … se je začela tudi naša pot.

V novem letu vam želim veliko povezanosti in prisotnosti v vaši družini.
Vse dobro.

mag. Taša Cucek

 

O avtorici:

Taša Cucek, magistra zakonskih in družinskih študij, specialistka zakonske in družinske terapije po relacijskem družinskem modelu Dr. Christiana Gostečnika na Teološki fakulteti v Ljubljani in stažistka na Družinskem centru Sveta Gora.
Področja delovanja: delo s starši in otroki; igralna terapija, kjer preko različnih tehnik pomagam otrokom, da pridejo v stik s seboj; delo z družinami, posamezniki, ki se znajdejo v težavah na področju motenj hranjenja; delo z mladostniki.

Kontakt

MEDOBČINSKO DRUŠTVO PRIJATELJEV MLADINE SEŽANA
Bazoviška ulica 11
6210 Sežana

05 / 734 14 86
05 / 730 13 40 

E-pošta: drustvo.prijateljev@siol.net

           

Uspešno delovanje društva omogočajo Občina DivačaObčina Hrpelje-Kozina, Občina Komen in  Občina Sežana, ki prepoznavajo vlogo in pomen naše organizacije in preko skupne Strategije financiranja društev, ki delujejo v javnem interesu zagotavljajo redno financiranje izvajanja programov in nadaljnji razvoj društva.