“Starši, se zavedate, kako veliko vpliva ima vaša energija na vaše otroke? Uporabljajte to energijo v dobro vas in vaših otrok!” (Dr. Shefali)

 

V preteklih prispevkih je bila pozornost usmerjena v komunikacijo: kako komunicirate z otroki in katere besede uporabljate, kako pogosto jim rečete ne?

 

Danes se bomo usmerili na besedo DA.

Posvetili se bomo vprašanju, kako pogosto preko dneva, rečete svojemu otroku DA?
Takrat, ko svojemu otroku pritrdite, odprete prostor, kjer se počuti sprejet in povezan z vami.

To seveda ne pomeni, da mu morate vedno reči ja in mu ne postavljati mej. Pomeni to, da mu dovolite občutiti, da ima včasih nadzor nad določenimi stvarmi in da ima svoj glas, da ga starši slišite in upoštevate. Poskušajte najti način, da se otroku pridružite v pogovoru, preden enostavno rečete NE.

 

Korak naprej

Dragi starši, zdaj bo vaša pozornost namenjena temu, kako reagirate vi, torej vaši reakciji.

Razumevanje vaših reakcij je ključ na poti k zavestnemu starševstvu. Vaše reakcije so zelo povezane z dražljaji na katere reagirate. Zagotovo pogosto čutite, da nimate vpliva na to kako reagirate. Pa je res tako?
Pogosto lahko slišimo, kako starši rečejo: “Svojega otroka sem prosil/a, naj počisti svojo sobo, prosil sem ga 4x … Spoštljivo in prijazno. Ko me je ignoriral, sem izgubil/a glavo in sem začel/a nanj kričati.”
Zveni znano? Razumljivo je, da je včasih vsega preveč in staršem popustijo živci ravno pri otrocih … Pogosto pa se zgodi da ravno na njih sprostijo tudi frustracije iz službe ali iz drugih nezadovoljujočih odnosov. Zavedati se morate, da to ne opravičuje vašega odziva …
Otrok se tako nauči, da je to način spoprijemanja s stresom. Ko nato otroci reagirajo na enak način, pa se vam to zdi nesprejemljivo.
Na stresne situacije se odzovite tako, kot želite, da se bodo nanje odzvali vaši otroci. Vzemite si čas in premislite, kaj je za vas sprejemljiva reakcija, ki bo ohranila vaše dostojanstvo.

 

IZZIV je sledeč:
Vaša naloga je, da v takih situacijah ne reagirate – to pomeni, da si vzamete odmor, pavzo. Bodite pozorni nase. V teh trenutkih se poskušajte umiriti, upočasniti in se opazovati. Bodite pozorni na to, kaj se dogaja z vami. Če se ne morete zadržati, pojdite po papir in svinčnik in napišite, kaj se z vami dogaja (npr. jezen sem, želim kričati, želim si, da bi moj otrok šel živet k moji mami itd.). S tem ko boste v stiku s svojimi občutji, se boste lažje povezali s svojimi otroki. To pa je ključno za dober odnos z njimi. (povzeto po, Shefali, 2016)

 

Vse dobro vam želim,
mag. Taša Cucek

 

O avtorici:

Taša Cucek, magistra zakonskih in družinskih študij, specialistka zakonske in družinske terapije po relacijskem družinskem modelu Dr. Christiana Gostečnika na Teološki fakulteti v Ljubljani in stažistka na Družinskem centru Sveta Gora.
Področja delovanja: delo s starši in otroki; igralna terapija, kjer preko različnih tehnik pomagam otrokom, da pridejo v stik s seboj; delo z družinami, posamezniki, ki se znajdejo v težavah na področju motenj hranjenja; delo z mladostniki.

Kontakt

MEDOBČINSKO DRUŠTVO PRIJATELJEV MLADINE SEŽANA
Bazoviška ulica 11
6210 Sežana

05 / 734 14 86
05 / 730 13 40 

E-pošta: drustvo.prijateljev@siol.net

           

Uspešno delovanje društva omogočajo Občina DivačaObčina Hrpelje-Kozina, Občina Komen in  Občina Sežana, ki prepoznavajo vlogo in pomen naše organizacije in preko skupne Strategije financiranja društev, ki delujejo v javnem interesu zagotavljajo redno financiranje izvajanja programov in nadaljnji razvoj društva.