Pozdravljeni starši in vsi tisti, ki vas teme vezane na starševstvo zanimajo. Ponovno se srečamo in skupaj nadaljujemo pot, ki smo jo pogumno začeli v prejšnjem letu.
Skupaj smo stopili na pot zavestnega starševstva saj se zavedamo, kako pomembni ste starši in vaši otroci.

 

Najprej pogled nazaj
Naredimo kratek pregled kaj vse smo v lanskem letu skupaj že prehodili. Najprej smo se srečali s temo zavestnega starševstva in spregovorili o tem, kaj to sploh je. Na kakšen način to starši lahko naredite. Ugotovili smo, da je pri vzgoji zelo pomembno, da starši pozornost posvetite sebi. Da lahko otroke največ naučite s tem, da sebe spremenite, začutite, bolje spoznate.

 

Danes bomo govorili o aktivnosti, o igri
Govorili bomo o tem, kaj igra pomeni, kako veliko moč ima v vašem življenju, še posebej pa v doživljanju vaših otrok. Definicija igre: “Igra je pomemben del učnega procesa, a tudi po sami definiciji, še posebej pri višji starosti, prostor pobega. Igra namreč deluje po poznanih pravilih, dobro uveljavljenem okolju, ki ni nujno resnično. Spoštovanje pravil igre in pri tem dosežen uspeh tako lahko pomeni uveljavitev, dvig samozavesti.” Dragi starši, poskušajte znova najti otroka v sebi, tako, da se pri igri pridružite svojemu otroku. S tem se boste lahko z njim globlje povezali.
Moč igre, tudi v odraslem življenju
Pogosto lahko slišimo, kako je igra za otroke sveta. Res verjamete v to?


Igra je način, preko katerega otroci izrazijo sebe. Igrivo. Ko gledamo na svet na igriv način, ustvarimo vzdušje lahkotnosti in  spontanosti. Ne jemljemo vsega tako resno in tako lahko najdemo kreativne načine, rešitve na kompleksne izzive.

 

Vaš izziv danes
S svojim otrokom se igrajte vsaj pol ure. Vzemite si čas. Če imate najstnika, pojdite npr. na bowling, na igriv sprehod. Vzemite s seboj žogo ali pa pojdite z njim na bazen. Veste, kaj radi počnejo, poskusite to narediti z njimi. Naj bo zabavno, sproščujoče, igrivo. 


•    S police vzemite družabne igre.


•    Pripravite iskanje zaklada v hiši ali na dvorišču.


•    Pojdite kolesarit.


•    Raziskujte okolico, skupaj poiščite nove kraje, kamor lahko greste na družinsko kosilo ali večerjo.


•    Sestavljajte sestavljanke.


•    Vlaki, lego kocke, igranje z žogo na dvorišču.

(povzdeto po, Dr Shefali, 2016)

Pomembno je vedeti, da ne gre toliko za to, kaj boste počeli, ampak za vašo prisotnost, za bližino, pripravljenost, da ste tukaj in zdaj z otroki. Bodite pripravljeni biti z njimi, si vzeti čas zanje, za njihove stvari, igro.

 

Otroci si zapomnijo trenutke, preživete z vami
Ko boste gledali nazaj na pretekle dogodke, se boste tako vi kot vaši otroci spomnili na trenutke, ko ste bili drug ob drugem. Ne bodo ste spomnili stvari, ki ste jim jih kupovali. Spomnili se bodo, če niso imeli vaše pozornosti. Pokažite otrokom, da so ljubljeni.

Otroci si želijo vedeti tri stvari:

1. Ali sem viden?

2. Ali sem vreden?

3. Ali sem pomemben?

Pokažite jim, da so!

 

Vse dobro vam želim.

Predvsem pa veliko igrivosti in negovanja otroka v sebi.

mag. Taša Cucek

 

O avtorici:

Taša Cucek, magistra zakonskih in družinskih študij, specialistka zakonske in družinske terapije po relacijskem družinskem modelu Dr. Christiana Gostečnika na Teološki fakulteti v Ljubljani in stažistka na Družinskem centru Sveta Gora.
Področja delovanja: delo s starši in otroki; igralna terapija, kjer preko različnih tehnik pomagam otrokom, da pridejo v stik s seboj; delo z družinami, posamezniki, ki se znajdejo v težavah na področju motenj hranjenja; delo z mladostniki.

Kontakt

MEDOBČINSKO DRUŠTVO PRIJATELJEV MLADINE SEŽANA
Bazoviška ulica 11
6210 Sežana

05 / 734 14 86
05 / 730 13 40 

E-pošta: drustvo.prijateljev@siol.net

           

Uspešno delovanje društva omogočajo Občina DivačaObčina Hrpelje-Kozina, Občina Komen in  Občina Sežana, ki prepoznavajo vlogo in pomen naše organizacije in preko skupne Strategije financiranja društev, ki delujejo v javnem interesu zagotavljajo redno financiranje izvajanja programov in nadaljnji razvoj društva.