Danes se veliko govori o sočutnem starševstvu in o tem kako je treba otroke razumeti, ko so v stiski. Stiska je namreč simptom in opozorilo, da se z otrokom nekaj dogaja.

Se sprašujete kaj pravzaprav pomeni sočutno starševstvo? Se vam ob tem porodi jeza, ker vam to daje občutek, da je potrebno otrokom vse dovoliti in da to pomeni vzgajati brez mej?

Verjamem, da ni enostavno narediti preobrata in začeti vzgajati drugače. Posebno takrat ne, ko se v nov način vzgoje ne verjame.

Pogosto se zatakne pri tem, da so starši bili vzgojeni na popolnoma drugačen način, ki je bil strog in prav nič popustljiv. Mogoče je celo vključeval udarce. Mnogo odraslih še danes verjame, da so si to zaslužili in da jim sedaj prav nič ne manjka, ker so to doživeli. V tem pogledu je sočutno starševstvo lahko razumljeno kot nekaj popustljivega in celo nerazumnega.

 

Sprejemanje lastne preteklosti za lažje razumevanje doživljanja otrok

Večina staršev je prepričanih, da je preteklost v preteklosti, da so z njo opravili in da nima smisla tega pogrevati. Zgodi pa se ravno to, da začnejo otroci v vas prebujati spomine, ki so najbolj ranljivi in o katerih ne želite razpravljati.

Prebujajo lahko strahove, npr. staršem se ni bilo dovoljeno jeziti, sedaj pa se njegov otrok pogosto jezi in staršu se to zdi nerazumljivo, še manj pa lahko to vidijo kot pozitivno. To v vas prebudi spomin na krivico, ki vam je bila storjena, ko vam je bila odvzeta jeza. Ob tem pa imate ponovno priložnost, da se poglobite v pomen tega za vas. Ali lahko sprejmete otrokovo jezo, čeprav vam tega niso dovolil?

Otroci vam dajejo novo priložnost, da se soočite s stiskami iz vašega otroštva. Kaj je vam pomenila šola, prijateljstvo, ste komu pripadali, ste se počutili sprejete ali osamljene in izločene? Kje so bili vaši starši, so si vzeli čas za vas, za vaše stiske? Kaj pomeni biti oče in kaj mama?
Vse to se v vas nezavedno prebudi, ko otrok noče v šolo, nima prijateljev, se težko vklopi v družbo, ima težave z matematiko ali angleščino, tako kot ste jih imeli nekoč vi.

 

Otroku najbolj pomagate s tem, da se podate na pot samoodkrivanja

Se vam to zdi smešno oziroma potrata časa? Poleg službe, šole, obšolskih dejavnosti, vzgoje otrok in drugih obveznosti se mogoče res zdi, da ni časa, da bi se lahko posvečali sami sebi in si vzeli čas zase.
A je to izrednega pomena. Ko si vzamete čas zase, otroku pokažete, da je to pomembno in vredno. Tako ga naučite, da spoštuje sebe, svoje telo, da mu pokažete, da je dobro razmišljati o tem kdo si.

 

Skupaj nam bo lažje začeti

Verjamem, da je težko začeti in še težje pri tem vztrajati, zato se bomo na novo pot zavestnega starševstva podali skupaj. Pripravljamo serijo člankov, ki bodo govorili o tem, kako lahko stopimo na novo pot, kaj lahko storimo in kako sploh začeti?

Velik korak je že to, da si tega želite in ste za to pripravljeni nekaj narediti, se za to potruditi. Otroci vam bodo hvaležni. Čez čas boste hvaležni tudi sami sebi, ker ste s tem največ naredili zase in si tako omogočili uživanje v odnosu z vašim čudovitim otrokom oziroma otroki.

Vse dobro vam želim!

Taša Cucek

 

V razmislek:

Vzemite si pet minut časa zase in razmislite, kaj vam kot otroku pri vzgoji vaših staršev ni bilo všeč oz. česa kot starš danes v odnosu do svojih otrok ne bi želeli ponavljati in kaj bi želeli storiti bolje pri opravljanju te zahtevne naloge.
Postavljanje podobnih vprašanj in vaši odgovori nanje so prvi korak k zavedanju in prenehanju ponavljanja “slabih” vzorcev, ki jih kot starši nezavedno prenašamo na svoje otroke in začetek sprememb, ki nas postopno vodijo k boljšemu razumevanju samega sebe ter posledično svojih otrok in njihovih stisk. Ko bomo svoje in otrokove stiske razumeli, jih bomo lažje reševali ter tako ustvarili srečno in spodbudno družinsko življenje tako za nas kot za naše otroke.

 

O avtorici:

Taša Cucek, magistra zakonskih in družinskih študij, specialistka zakonske in družinske terapije po relacijskem družinskem modelu Dr. Christiana Gostečnika na Teološki fakulteti v Ljubljani in stažistka na Družinskem centru Sveta Gora.
Področja delovanja: delo s starši in otroki; igralna terapija, kjer preko različnih tehnik pomagam otrokom, da pridejo v stik s seboj; delo z družinami, posamezniki, ki se znajdejo v težavah na področju motenj hranjenja; delo z mladostniki.

Kontakt

MEDOBČINSKO DRUŠTVO PRIJATELJEV MLADINE SEŽANA
Bazoviška ulica 11
6210 Sežana

05 / 734 14 86
05 / 730 13 40 

E-pošta: drustvo.prijateljev@siol.net

           

Uspešno delovanje društva omogočajo Občina DivačaObčina Hrpelje-Kozina, Občina Komen in  Občina Sežana, ki prepoznavajo vlogo in pomen naše organizacije in preko skupne Strategije financiranja društev, ki delujejo v javnem interesu zagotavljajo redno financiranje izvajanja programov in nadaljnji razvoj društva.