aktualno o nas kontakti aktivnosti bilo je... fotografije  

Leto je naokrog ...

Približujemo se koncu leta, kar nas spodbuja k pregledu dogajanja. Z veseljem ugotavljam, da je bilo to leto produktivno, saj smo se veliko posvečali zavestnemu starševstvu in temu, da bi spremenili pogled na vzgojo in jo naredili bolj uporabno, tako za vas starše, kot za vaše otroke.

Veliko obravnavanih tem ...

Z desetimi članki na to temo smo konkretno zakorakali v zavesten pogled in se obrnili vase, kar je glavni cilj zavestnega staševstva.

Ugotovili smo, da so otroci največji učitelji in da starše vabijo k poglobitvi vase in k temu, da se ozremo v svoje otroštvo ter se tako najprej povežemo s svojim notranjim otrokom, ki ima veliko osebnih izkušenj: kaj pomeni biti otrok, kako ste starši doživljali to povezavo z vašimi starši.

S pisanjem člankov bomo nadaljevali ...

Vabim vas, da še naprej sledite objavam in tako aktivno nadaljujete začeto pot dela na sebi.

Lahko se pridružite tudi Facebook skupini »Zavestno starševstvo«, kjer boste spoznali starše, ki se spopadajo z podobnimi izzivi kot vi in tako stkali pomembne vezi, ki olajšajo in utrjujejo novo zavestno pot. Skupina omogoča tudi varen prostor, kjer lahko vprašate, kar vas zanima, o čemer bi želeli izvedeti več in dobiti bolj natančne odgovore.

Povezovanje in preusmeritev ...

V tem članku se bomo posvetili povezovanju in preusmeritivi, o kateri govori Daniel Siegel.

Kako k otroku pristopiti na drugačen način in poskrbeti za njegov čustven del? Kako se povezati z otrokom?

Poglejmo si primer ...

Na praktičnem primeru lažje ponazorimo, kje je razlika. Kako starš odreagira na star način in kaj reče. Primer jasno pokaže tudi nov način povezovanja, kako to narediti in kaj se takrat dogaja. Tako lahko na preprost in jasen način usvojite nov način povezovanja s svojimi otroki. S podanim primerom vas želim spodbuditi, da to vedenje uporabite v praksi, saj verjamem, da vaši otroci vsak dan dajo ogromno priložnosti, da se v tem krepite.

Star način ...

Sin (se zbudi in pride v dnevno sobo k mami): “Mama, nikoli mi ne pustiš sporočila sredi noči in sovražim domačo nalogo.”

Mama: “Kaj počneš tukaj? Zakaj nisi v postelji? Pojdi nazaj v posteljo, da te ne vidim več do jutra!

(povzeto po Daniel J. Siegel, 2011)

Prvi dialog je način, kjer starš naslavlja levo hemisfero. K situaciji pristopi na logičen način, z navodili in ukazi. To večkrat ne deluje in samo poslabša trenutno situacijo ter skrha povezavo med otrokom in staršem. Otrok se počuti neslišan in osamljen in tako še bolj kriči po povezanosti s staršem, zato joka in trmari.

Povezovanje ...

Sin (se zbudi in pride v dnevno sobo k mami): “Mama, nikoli mi ne pustiš sporočila sredi noči in sovražim domačo nalogo.”

Mama: “Tudi mene obremenjujejo take stvari. Bi si želel, da ti danes pustim sporočilo? Glede domače naloge imam jaz podobne misli, toda zdaj je pozno. Se bova jutri pogovorila o tem.

(povzeto po Daniel J. Siegel, 2011)

Otrok se počuti slišan in nagovorjen. Spozna, da starši razumemo njegovo stisko in da tudi sami doživljamo podobno, da smo kdaj preplavljeni s čustvi in ne vemo, kaj storiti. S tem, ko otroku priznamo, da poznamo ta občutek, se čustveno povežemo z njim in nagovorimo desno hemisfero, ki je zadolžena za čustveni svet posameznika.

Nato preusmerimo ...

Ko je desna hemisfera nagovorjena, ko so čustva dobila svoj prostor in so bila prepoznana, lahko pogovor preusmerimo na razumski del (“Zdaj je že zelo pozno. O tem se bova pogovorila jutri.”). Otroka mama tako pomiri, saj sta dogovorjena, da bo za ta pogovor poskrbljeno. Otrok ima pozornost mame. Na ta način lahko pomirjen odide v posteljo s pričakovanjem pogovora in nočnega sporočila, ki mu sporoča, da mama misli nanj in ga ima rada.

Ukazovanje in kontrola ...

Živimo v svetu, ki je naravnan k produktivnosti in hitrem tempu življenja. Komunikacijo smo oklestili na stroga navodila in kontrolo, ki naj bi nam zagotovila rezultate v najkrajšem možnem času. Zgodi pa se ravno obratno. Ta način podaljša proces, saj spregledan in doživljanje tako otroka, kot tudi odraslega.

Starši, najprej umirite sebe ...

Zelo pomembno je, da prepoznate svoja čutenja, začutite svoje telo, kaj se v njem dogaja, ko vaš otrok nečesa ne naredi tako, kot ste želeli. Ste v stresu? Jezni? Razočarani? Naveličani? Osamljeni, ko se o tem pogovarjate z drugimi starši, ki pravijo, da nimajo takšnih težav in da njihov otrok naredi vse, kar od njega zahtevajo?

Se spomnite, ko smo v zadnjem prispevku govorili, da je treba poznati in razumeti jezik svojega telesa? Kdor bo vložil trud v spoznavanje svojega telesa in se naučil prepoznati, kaj mu telo sporoča, mu bo lahko zaupal in tako sledil sebi. Primerjamo se lahko le sami s seboj in s svojim lastnim napredkom. Sledite svojemu razvoju in se primerjajte le s svojim starim jazom.

Dobro se je vprašati ...

Kdo želim biti? Kakšen starš želim biti? Ali lahko sprejmem tudi svojo nemoč, napake in ranljvosti? Si lahko priznam, da me kdaj spodnese? Si dovolim delati napake in to dopustim tudi svojim otrokom?

Za začetek zavestnega starševstva bo to odlična odskočna deska.

 

Želim vam prijetne praznike in uspešno povezovanje s seboj, z otroki, partnerjem in širšo družino.

mag. Taša Cucek

 

O avtorici

Taša Cucek je magistra zakonskih in družinskih študij, specialistka zakonske in družinske terapije,  po relacijskem družinskem modelu, Dr. Christiana Gostečnika na Teološki fakulteti v Ljubljani in stažistka na Družinskem centru Sveta Gora in v Sežani - Tankovske brigade 9.

Področja delovanja: delo s starši in otroki, igralna terapijo, kjer preko različnih tehnik pomagam otrokom, da pridejo v stik s seboj, delo z družinami, posamezniki, ki se znajdejo v težavah na področju motenj hranjenja, delo z mladostniki, itd.


 December ... čas povezovanja!Medobčinsko Društvo Prijateljev Mladine Sežana (c) 2012   Produkcija - Digital iN -